Mindig is ezer oka volt annak, hogy ifjúsági táborban kötött ki valaki. Amikor én elvetődtem egy ilyenbe, egy szűk réteg a támogatás lenyúlásában volt érdekelt, sokan a piálásban, páran pedig valamiféle szakmai munkában utaztak. És persze mindenki szívesen beszállt volna a csajozásba, pasizásba.

Én a kilencvenes évekről beszélek, de gyanítom, az átkosban is kulcskérdés volt az ismerkedési lehetőség megléte egy fiataloknak szervezett táborban. Olyan kis aranyos, amikor valakik gyönyörű eszmékben hisznek, őszinte hittel tervezik a kulturális programokat, miközben a táborba készülő lányok izgatottan válogatnak a legmenőbb cuccaik között.

szépség

Hiszek benne, hogy egy igazi tábor mindig a csajokról szól. A pasi az csak annyi, amennyi, de egy nő érzelmek széles skáláját válthatja ki nem csak a srácokból, de a többi nőből is. 

A mi táborunkban is volt egy lány, akire oda kellett figyelni. Bevallom, nem emlékszem se az arcára, se a nevére (ezer éve volt, nincs bennem semmi szégyen emiatt), de a többieknek a létére sem. (Ez vélhetően kölcsönös, én sem emlékeznék magamra, ha nem szembesülnék az arcommal időnként a tükörben.)

A csajnak híre volt, az edzőteremben ahova járt udvariasan megkérték, öltözzön fel rendesen, mert a melleit alig takaró felső felcsúszott fekvenyomás közben, és a rajta kívül szinte kizárólag pasikból álló közönség tagjai nem tudtak nem oda nézni. Szexizmus? Bizonyára. De a ruhaválasztás nyilván nem volt véletlen. Azt nem mondom, hogy könnyen kötött alkalmi ismeretségeket, de megértettem, ha valaki meg volt erről győződve.

No mindegy, a táborban bizonyára akadt, aki megkörnyékezte. A magam részéről nem a menjünk be a parkett közepébe csípőt rázni és lányokat bolondítani típus vagyok, ha buliról van szó, inkább egy vagy több sörrel kötöttem akkoriban is közeli barátságot. Nyilván az unalmas lúzer kategóriába soroltak be, és talán ez igazán azóta sem változott, bár mondhatom, hogy inkább unalmas, sztoikus lúzer vagyok mostanság, tehát teszek rá, ki mit gondol rólam.

A csajra páran nyilván rámozdultak, legalábbis este, amikor a meglepően olcsón adott piának köszönhetően oldottabbá vált a hangulat. Azt kell mondjam, egy ilyen közegben könnyen elkelnek a kevésbé népszerű lányok is, mindez csak ital kérdése, és mint fentebb említettem, abból sok volt, olcsón.

Napközben meg jött a szakmai program, például műveltségi vetélkedő. Szerénytelenség nélkül állíthatom, a tábor általános színvonalához képest ebben igen jól teljesítettem. (Erről annyit, hogy véletlenül keveredtünk oda, de amikor kiderült, mindenki másnál magasabb végzettségem van, egyből a vezetőségbe választottak. Ez plusz munkával nem járt, viszont az olcsó italból ingyenes lett, és én örömmel vállaltam a kihívást.)

Nem tudtam nem észrevenni, hogy kivételesen sikert arat egy szép lánynál az, hogy nem esik be a fejembe az eső. A tábor üdvöskéje kedves volt velem, beszélgettünk, de bizonyos megérzéseim ellenére sem tettem semmit. Remek cimborám, amikor megosztottam vele ezt a benyomásom, kinevetett, mert tudva tudta, a lány azért más karakterekben szokott gondolkodni. Aztán másnap gondterhelt arccal mesélte kedves barátom, hogy váratlan dolog történt: a lány azt mondta rólam, hogy nem vagyok ugyan jóképű, viszont nagyon okosnak gondol és ez megszépít a szemében.

szépség

Az ember nyugtázza az ilyesmit, elkönyveli a sikert, és aztán döntéshelyzet előtt áll. Én pedig azt tettem, amit minden hozzám hasonló arc: nem próbáltam élni a lehetőségekkel. De sokkal vagányabb, ha azt mondom, hogy még annál is okosabb voltam, mint azt a lány gondolta. A rövid szavatosságú tábori kapcsolatoknak köszönhetően különös járvány ütötte fel a fejét: a herpesz. Mondani sem kell, a csajnak is volt. A vezetőség bizonyos tagjainak is. A haveromnak is.

Nekem viszont nem. Utólag aztán mi marad? Egy kétes értékű (bár kétségkívül nem kikényszerített) bók, miközben szebb valójában nem lettem. Lehet, hogy mégiscsak inkább a herpeszt kellett volna bekockáztatni, és ennek a sztorinak is vagányabb lett volna a vége? Végülis mindegy. Csak nézőpont kérdése, mit könyvelünk el sikernek- nekem ez is az volt, és abból olyan kevés van az ember életében...